SLOVENSKÁ ŽIVNOSTENSKÁ KOMORA

Stanovisko komory k otvoreniu prevádzok živnostníkov

Komora vyzýva na urýchlené prijatie uznesení a opatrení, ktoré budú riešiť skutočné problémy bežného života a odstránia nezmyselné obmedzenia.

Slovenská živnostenská komora, ktorá zastupuje živnostníkov, malých a stredných podnikateľov a rodinné firmy, si uvedomuje vážnosť situácie a uvedomuje si dôležitosť opatrení Vlády SR v súvislosti s pandémiou COVID-19.

„Naďalej podporujeme testovanie a jeho význam, obmedzenia pohybu – najmä infekčných osôb. Testovanie podporujeme aj za účelom bezpečnosti pri práci v tom zmysle, že len s negatívnym testom môžu ľudia nastúpiť do práce a zabezpečiť život sebe i svojím rodinám v tomto neživote“, podotkol predseda SŽK Oldřich Holiš.

Dlhodobý lockdown je neudržateľný a Slovenská živnostenská komora považuje za potrebné otvorenie prevádzok živnostníkov, malých, stredných podnikateľov a rodinných podnikov, ktorí dlhodobo znášajú „bláznivé“ sľuby na svetlejšie zajtrajšky, no ani zďaleka nevidia svetlo na konci tunela.

Zatiaľ čo sa malé podniky trápia s vlastnou existenciou a doslova „odtŕhajú od úsť“ vlastným rodinám, veľké obchodné reťazce aj napriek zákazom naplno inkasujú z bežných potrieb zákazníkov aj mimo potravinového sortimentu.

Na mieste je však otázka "zdravého sedliackeho rozumu". Ak môžeme chodiť s negatívnym testom do práce, prírody, do obchodných reťazcov, ba dokonca môžeme využívať služby ako kaderníctvo, opravy spotrebičov a iných v domácom prostredí, prečo nemôžme podporiť živnostníkov. Aj ich prevádzky môžeme otvoriť urýchlene a pri dodržiavaní prísnych hygienických opatrení, na ktoré sme už zvyknutí vyhovieť im i potrebám bežných ľudí.

Z hodiny na hodinu je v našom štáte možné predĺžiť zákaz vychádzania, ba dokonca otvoriť záhradkárstva. Avšak na potreby školákov, ale i bežných detí unudených v domácnostiach sa nemyslelo. Otvorili sa niektoré školy, no o otvorení papiernictiev ani chýru ani slychu. Pohreby i svadby sú povolené, no otvorené kvetinárstva by ste hľadali len márne. Tieto fakty sú len zlomkom síce potrebných opatrení no nezmyselných výnimiek.

Štát nám dokázal, že rýchle uvoľňovanie opatrení či už prostredníctvom úpravy uznesenia, alebo udelenia výnimiek je možné. Uplatňovanie ďalších, logickejších uvoľňovaní môže zachrániť aspoň ľudí už z potopenej lode živnostníkov, malých a stredných podnikateľov i rodinných spoločností.

Každý si zaslúži rovnakú pozornosť. Každý z týchto podnikateľov sa rozhodol podnikať na Slovensku a prispievať do štátnej pokladnice. Cieľom ich podnikania je najmä prinášať radosť svojím zákazníkom a robiť niečo od srdca a s plním nasadením. Verím, že vláda SR si bude z nich brať príklad aspoň v ich úprimnej túžbe robiť niečo pre iných. Verím, že nie je ešte neskoro zachrániť ťažko vybudované sny vašich občanov. Stačí konať a pozerať sa na všetkých rovným dielom. Uzavrel predseda Slovenskej živnostenskej komory, Oldřich Holiš.

Duálne vzdelávanie Rozhodcovský súd SŽK
Partneri
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
SŽK je členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR


Za inovatívne Slovensko
Komora podporuje iniciatívu pre digitálnu budúcnosť Slovenska, zefektívnenie byrokratických procesov a rozvoj inovácií v podnikaní
Užitočné odkazy

BOZP u živnostníka