SLOVENSKÁ ŽIVNOSTENSKÁ KOMORA

Prognóza ministerstva: ekonomika klesá, nezamestnanosť stúpne

Podľa najnovšej ekonomickej prognózy Ministerstva financií SR sa v druhom kvartáli 2020 očakáva prepad ekonomiky o 9,8 %. Zároveň predpokladá, že ubudne viac ako 90-tisíc pracovných miest.

Ešte v apríli predpovedalo ministerstvo zníženie výkonu slovenskej ekonomiky o 7 %, aktuálna prognóza je ešte menej priaznivá. Znížili sa najmä investície a prudko sa zhoršil aj zahraničný obchod. V druhom štvrťroku, podľa prognózy, možno očakávať dno ekonomického poklesu, keďže v tomto období klesá aj spotreba domácností. Najväčší dopad sa očakáva na sektory ubytovania a stravovania.

V druhom polroku 2020 sa predpokladá rast slovenskej ekonomiky na úrovni 7,6 % HDP.

Zamestnanosť v roku 2020 výrazne klesne a z trhu práce ubudne 76-tisíc pracovných miest. Ľudia prídu o prácu najmä vo vybraných sektoroch služieb (turizmus, stravovacie služby, maloobchod či doprava), ale aj v priemysle a stavebníctve. Miera nezamestnanosti v roku 2020 stúpne na 8,2 % a v ďalších rokoch bude klesať.

Duálne vzdelávanie Rozhodcovský súd SŽK
Partneri
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
SŽK je členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR


Za inovatívne Slovensko
Komora podporuje iniciatívu pre digitálnu budúcnosť Slovenska, zefektívnenie byrokratických procesov a rozvoj inovácií v podnikaní
Užitočné odkazy

BOZP u živnostníka